Kişi epilepsi (sara) hastalığıyla ilk kez karşı karşıya kaldığı zaman ne yapacağını gerçek anlamda bilmiyorsa ilk epileptik atağının akabinde ağır psikolojik sorunlar yaşayabilmekte, bu psikolojik sorunlarla birlikte epilepsiden kurtulmak adına son derece bilinçsiz, rastgele adımlar atabilmektedir ki bu adımlar kişiyi sağlığına kavuşturmak yerine dağa ağır sağlık sorunlarını getirebilmektedir.
Uzun yıllar yaptığım çalışmalar boyunca bu şekilde adımlar atarak oldukça yanlış kararlara imza atmış aileleri ve kişileri bolca görmüş, bütün bu insanların pişmanlık dolu konuşmalarına defalarca şahit olmuşumdur. “Keşke daha dikkatli olsaydım, keşke biraz daha araştırsaydım, keşke hemen ameliyat olmasaydım, ameliyat oldum nöbetlerim daha da ağırlaştı, çocuğumu götürdüğüm doktor para için gereksiz yere ameliyat eti.” İnanın, bazı konuşmaları buraya yazamıyorum çünkü ahlaken yazmam mümkün değil.
Epilepsiyi yaşamış ve farkındalık çalışmaları ile kurtulmuş, epilepsi olan kişiler ve yakınlarına yönelik ülkesindeki ilk sivil toplum kuruluşunu kurmuş, yıllar boyunca bu konuda birçok çalışma yürütmüş biri olarak açıkça belirtmeliyim ki toplumun hatırı sayılır bir kesiminde hala yetersiz bilgiye sahip olan insan sayısı hayrete düşürecek derecede çoktur.
Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre her 100 kişiden 1’i, 3.dünya ülkelerinde ise her 100 kişiden 1.3’ü epilepsidir. Epilepsi her yaşta her cinsiyetten her zaman her an karşı karşıya kalabileceğimiz bir hastalıktır.
Bu konuda yüzlerce seminer vermiş, aile danışma ve dayanışma grupları, birebir danışmanlık hizmetleri vererek epilepsi olan kişiler ve ailelerinin yaşamlarını biraz daha kolaylaştırmaya çalışmışımdır. Şimdi de “Epilepsi Riskinin Farkında Mıyız?” başlıklı çalışmayı yürütmekteyiz.
Biliyorum, bu yazıyı okusanız dahi başınıza gelmedikçe, “Olmaz canım, benim başıma nasıl gelecek?” diye düşünenleriniz olacaktır. Bu noktada yapacağım fazla bir şey yok ama şunu söyleyebilirim. Ne ben ne de dünyada bulunan on milyonlarca epilepsi olan kişi epilepsinin başına gelebileceğini hiçbir şekilde zaten öngöremedi.
Sizce ben iki metreden sırt üstü düşüp kafamın arka kısmını yere vurarak epilepsi olacağımı öngörebilir miydim?
Bir trafik kazasında direksiyona ya da aracının camına şiddetlice kafasını vurma sonucunda epilepsi olan kişi bunu öngörebilir miydi?
Doğum sırasında bebeği bir nedenden dolayı oksijensiz kalan anne-babalar olacakları öngörebilir miydi?
Beyninde tümör oluşan kişi bunun sonucu olarak ağır epileptik ataklara maruz kalacağını bilebilir miydi?
Ya siz, kendinizin ya da sevdiklerinizin başına bir kaza gelmeyeceğini ya da epilepsiye neden olacak bir hastalığın baş göstermeyeceğini öngörebilir misiniz?
Tedbirsiz olmayın, bilgilenin ve epilepsi konusunda her şekilde ne yapacağınızı öğrenin. Epilepsi ile mücadele ancak bu şekilde başarıya ulaşabilir çünkü epilepsi plansız mücadeleyi affetmez.
Geçmişte benim yaptığım yanlışları sizler yapmayın! Yaşadığım bir epileptik atağın dahi kimsenin başına gelmesini istemem ama bu iş temenniler ile değil tedbirler ile sağlıklı sonuca ulaşabilir.
Epilepsi ile mücadele ederek ameliyatsız olarak sağlığıma kavuştum ve on beş yıldır epileptik bir atak ya da nöbet öncesi belirti dahi geçirmeden yaşamıma devam ediyorum ama gerekli tedbirleri alarak, epilepsi ile nasıl yaşayacağımı profesyonelce öğrenerek bunu başarabildim.
Sağlıklı günler dilerim...
Alparslan Varer
info@alparslanvarer.com
Konuşma Başlıkları
Epilepsi Nedir?
Epilepsi Olma Nedenleri "Her yaşta her zaman kişi epilepsi olabilir."
İlk Müdahale Nasıl Olmalı?
Ne Zaman Ambulans Çağırmalıyım?
Epilepsi Olmamak İçin Tedbir Alınabilir Mi?
Çocuğum Epilepsi Şimdi Ne Olacak?
Ailelerin Yaklaşımı
Arkadaş Ortamı
Epilepsi ve İş Hayatı
Epilepsi olan biri iş kazası riski olmadan hangi işleri yapabilir?
En Çok Sorulan Sorular
Epilepsi oldum tanıdık bir doktor var mı?
Epilepsiden nasıl kurtuldunuz?
Çocuk sahibi olabilir miyim?
Evleneceğim kişi epilepsi ne yapmalıyım?
Nasıl bir iş sahibi olabilirim?
Soru Ceavp Bölümü